Na bijna twee jaar al vele Parkinsonsporters op weg geholpen.

Na de vele trainingen zijn er al duidelijk uiteenlopende resultaten te zien. Resultaten die variëren van betere conditie, meer spierkracht, betere balans en minder extra medicatie tot iets verfijnde motoriek (terug). Op naar het derde jaar in mei 2024.

Met ons vijfde Décafé (februari 2024) op de leuke locatie van CBV Barendrecht, om elkaar en partners, familieleden beter te leren kennen, zien wij samen wat het is om elkaar ook op en andere manier te ontmoeten. De directe gezinsleden horen hier bij, omdat het leven privé behoorlijk wordt beïnvloed! En dat is niet altijd eenvoudig. Dus informeren wij elkaar over van alles wat deze ziekte bezighoudt. Van medicatie tot slecht slapen, van voeding tot nog meer bewegen, van méér sporten tot bezoek aan het ziekenhuis. Ook ‘sparren’ wij over het leven in brede zin. Dat is soms gemakkelijk

Op naar nog meer resultaat. Want met de ingezette oefeningen, zijn we ver gekomen. Zo trainen we ook met Nordic Walking-stokken, zingen we geregeld tijdens de lessen en dansen we erbij. We maakten ook met een kleine groep sporters muziek (workshop). Waarom? Omdat muziek ons brein weer blij maakt en stofjes aanmaakt. Mooier kan haast niet. Steeds weer maak ik nieuwe schema’s, soms aangepast aan de vorige. Nieuwe uitdagingen voor de sporters die er iedere keer weer naar uitkijken.

Toename aantal sporters

Inmiddels zijn de groepen gegroeid op dinsdag- en donderdagen. Ook op dinsdagavond en woensdagochtend wordt er getraind.

Een kleine greep uit de trainingen van de groepen neurosporters, die (twee-)wekelijks aan de slag gaan. En met veel plezier. Maar er gebeurt dus meer dan alleen trainen. Er wordt ook aardig wat afgekletst. Een ieder heeft zo haar of zijn verhaal. En o ja, er trainen 9 vrouwen en 17 mannen. De leeftijden variëren van 43 tot 84 jaar. En de verhalen variëren van ziekenhuisbezoeken tot de medicatie innemen, van de boodschappen tot vermoeidheid, van slapeloosheid tot nieuwe pijntjes en van DBS tot een pomp. Maar ook komen oude verhalen voorbij. Prachtig!

De verhalen komen en gaan vanzelf. Vooraf, tijdens de training en achteraf. in deze combinatie ook. Het hoort er nu eenmaal bij en draagt bij tot een gezellige en ongedwongen sfeer. Allemaal gelijkgestemden. We gaan aan de slag met de warming up, een achtergrondmuziekje en werken aan het soepel maken van de spieren. Wist je dat er bij de spierinspanning ook stofjes vrijkomen (Myokines). Een hormoonachtige stof die ervoor zorgt dat de vetten naar de actieve spieren gaan. Het aanmaken ervan gebeurt alleen door entijdens de inspanning. Deze myokines reguleren o.a. bloedsuiker, doden kankercellen en zijn een soort van apotheek voor het lichaam.

Van gezicht tot tenen, niks slaan we over. Alles wordt meegenomen. De kern is wel de Bokshandschoenen aan. Dan wordt er gewerkt aan de spieren, cognitie en conditie. Zowel de Bokszak als handpads komen voorbij. En er wordt behoorlijk gemept, er zit aardig wat kracht in de armen en handen. Maar we slippen en duiken ook. En soms mag je ook op mij tekeer gaan;-). Fantastisch om te zien, want ze doen het gewoon. Ze? Ja, de sporters die hun leven willen beïnvloeden in positieve zin. We sluiten af met een korte cooling down en een praatje achteraf. Want uitgepraat zijn we niet. Sterker, het begint pas…

Op naar de volgende training.

Een geslaagde Introductie van het Parkinson boksen op zaterdag 28 mei in de Boksgym van ‘Personal Fitness 4 You.

Het kon niet beter om zo te starten met een mooie dag in het vooruitzicht en aardig weer. Om 10.20 uur kwam de eerste a.s. sporter al binnen wandelen. Niet lang erna volgden meer nieuwsgierige mannen en vrouwen die benieuwd waren wat Parkinson boksen is. Tegen 11.00 uur waren we met 21 personen. Op naar een goed begin. De meesten kwamen uit Ridderkerk.

Met Dik op de achtergrond als EHBO’er (voor het geval dat), Eveline Freling (Sociaal makelaar) die mij hielp met de koffieservice en enkele bekenden als toehoorder zoals Jesper Lagendijk (Facet Ridderkerk) en Remco Heeren (directeur AH, Dillenburgplein) maar ook Henry van der Dussen (Parkinson bokstrainer), ging ik van start. De Boks-gym was mooi goed bezet en de we zaten in een grote, halve kring.

De Introductie van wat Parkinson boksen nu precies is en doet, werd met enige stilte ontvangen. Want ook hier vragen mensen zich af wat boksen nu met de aandoening te maken heeft! Meer dan je zou denken en daarmee gaf ik de aftrap en uitleg.

Samen met de Rotterdamse Parkinson-bokspromotor Henry van der Dussen, liep ik door meerdere onderwerpen heen en gaven we ook samen voorbeelden over hoe het er in Rotterdam noord tot nu toe aan toegaat. Want daar draait zijn team van bijna 30 Neuro-sporters al ruim 2 jaar. Er werd ook gelachen en de sfeer was relaxed. Ook Henry had een Open Dag, vorige week zaterdag 21 mei.

Na een korte pauze tussendoor en na het nuttigen van wat sap en een fruithapje, dat door Van Gelder AGF uit Ridderkerk was aangeboden (*), demonstreerde ik met Henry enkele oefeningen die tot de training behoren. Eén enthousiaste sporter (Ed) trok de bokshandschoenen aan en gaf behoorlijke stoten en hoeken op mijn pads. Een geweldige ervaring die ik vanaf komende week hoop te mogen herhalen.

Volgende week hoop ik de geïnteresseerden te mogen ontvangen op het zelfde adres voor een eerste samenkomen, met uitzicht op een tweewekelijkse training. Wordt vervolgd.

Diep in de hersenen produceren zenuwcellen de stof dopamine. Met deze stof communiceren hersendelen met elkaar, en krijgt het lichaam opdrachten. Bij de ziekte van Parkinson sterven zenuwcellen in de hersenen af. Er is hierdoor minder dopamine en signalen worden dus minder goed doorgestuurd.

Bij de ziekte van Parkinson gaat de ‘automatische piloot’ haperen, zodat het bewegen minder vanzelf gaat en bewuster moet gebeuren. De soepelheid verdwijnt en alleen de hoognodige bewegingen blijven over, zodat het totale bewegen verschraalt. Bovendien bestaat de neiging te weinig kracht te gebruiken waardoor de bewegingen vertragen, te klein blijven en moeizaam verlopen. Ook gaan delen van het lichaam soms beven. 

Daarbij ontstaan bewegingsklachten als trillen, stijve spieren, bewegingstraagheid en masker gelaat. Maar ook initiatiefloosheid, slechte spraak, slaapproblemen, problemen met nadenken en stemmingsstoornissen zijn bekende symptomen. Sporten en bewegen is belangrijk voor iedereen, maar in het bijzonder ook voor mensen met parkinson. Er zijn verschillende mogelijkheden om op een leuke manier het lichaam soepel en in de best mogelijke conditie te houden.

Parkinson boksen

Parkinson boksen is veel meer dan alleen een boks training. Het is uitermate geschikt voor mensen met de aandoening Parkinson. Het is een non-contact sport waarbij de deelnemers niet op het lichaam of hoofd mogen stoten, maar alleen op de bokszak, boksbal en op pads.

Boksen stimuleert de doorbloeding van de hersenen en produceert nieuwe hersencelverbindingen. Parkinson boksen vermindert het trillen (tremor) en de stijfheid (rigiditeit), verbetert de balans en motorische vaardigheden maar vertraagt ook de progressie van de ziekte.

Uit een ESPN-studie van sportwetenschappers van het Olympisch Comité is gebleken dat boksen dé meest intensieve sport is voor mensen met de ziekte van Parkinson. Inmiddels heeft zich dat in Nederland ook al bewezen. Meerdere studies door neurologen van diverse Universiteiten tonen dit aan.

Boksen als medicijn…

Parkinson boksen doen we al in Rotterdam noord bij de boksschool van Gerard Bok. Oprichter en zelf ook parkinson-trainer Henry van der Dussen, begon daar in 2019 mee. Inmiddels heeft hij een mooi team van zo’n 30 sporters die tweewekelijks langskomen. Deze club van ‘bibberaars’ zoals zij zichzelf willen noemen, komen ook voor de ontspanning en gezelligheid. Want het uitwisselen van informatie tijdens het bakkie koffie, is net zo van belang als het trainen. Maar de groep groeit en zijn wij hard bezig om verdere uitbreiding te realiseren. Het ziet er naar uit dat ik een training ga doen op maandagavond bij Gerard Bok (Rotterdam noord) met Parkinson mensen. De start wordt binnenkort duidelijk. Blijf hier alert dus!