NIEUWE GROEPEN VAN START…!

Op dinsdagavond 3 oktober en woensdag 4 oktober starten we met nieuwe groepen. De media-aandacht van afgelopen weken hebben hier zeker deel aan gehad. Met een ‘Open Uur’ op zaterdag 23 september, ontvingen we 8 nieuwe sporters.

Nieuws sporters betekent ook allemaal Bokshandschoenen. Deze keer worden ze gesponsord door Stigter Timmer- en Montagebedrijf uit Ridderkerk. Uiteraard onze hartelijke dank voor deze support.

Stigter Timmer- en Montagebedrijf

RTL Nieuws en De combinatie

Groep 1 voor RTL Nieuws

Het zal niemand zijn ontgaan, maar zo stond RTL Nieuws op dinsdag 22 augustus voor de deur. Onze Monique kwam de vraag van RTL redactie op het spoor, wat ‘Parkinson en boksen nu samen hebben’. Al snel kwam de link naar een jong persoon en dat was Monique bij ons.

De reportage was (voor ons) zeer geslaagd. Een prima mix tussen woord en beeld. Ook de bekende neuroloog Bas Bloem kwam aan het woord om uiteen te zetten wat bewegen en boksen met je doet. Dubbeltaken, spierkracht, conditie maar ook gezelligheid doen mee in de trainingen. Alles op basis van non-contact. Al met al heeft de uitzending op zondagavond 27 augustus wel wat teweeg gebracht. Heel veel reacties kwamen binnen, en zo ook nieuwe sporters.

Monique staat de pers te woord

De Combinatie

Op donderdag 7 september weer een mooi stukje in de lokale krant ‘de Combinatie’. Hiermee willen wij ook de (lagere) overheid bereiken ofwel de gemeente. Want nu ook neurologen (ziekenhuizen regio) en fysiotherapeuten hun ‘patiënten’ doorsturen naar ons omdat de Bokstrainingen meer zijn dan alleen de handschoenen aantrekken, proberen we ook hiermee de overheid en zorgverzekeraars hun verantwoordelijkheid te laten nemen. Uiteindelijk moeten deze trainingen in het zorgverzekeringspakket worden opgenomen. Als valpreventie al wordt gedekt of een half uur fysiotherapie met dezelfde oefeningen, dan hebben wij ook recht van spreken. De weg ernaartoe is al ingezet in 2022. Wordt vervolgd.

Groep 2

Poseren voor RTL Nieuws met de nieuwe T-shirts!

RTL Nieuws op bezoek bij Boksacademie Ridderkerk

Veertig procent vrouwen met Parkinson niet gezien | RTL.nl
Dr. Annelien Oosterbaan, Ambassadeur Boksacademie Ridderkerk


Victoria rent voor Pien, tegen Parkinson!

Onze ambassadeur Annelien Oosterbaan (senior onderzoeker Parkinson/Radboud UMC) rent niet alleen op de zondag 16 april voor haar eigen onderzoek ‘Vrouw en Parkinson’, maar ook nog even op de zaterdag ervoor met haar kinderen en kinderen van Victoria.

Als Pien (Annelien Oosterbaan) de marathon van Rotterdam gaat lopen, doen wij dat ook!” Kids van hockeyclub Victoria vinden het niet alleen leuk om te sporten, maar ook belangrijk. “Zo blijven we fit en gezond!” En dat willen we ook voor Pien, en andere jonge vrouwen met Parkinson. Door mee te rennen met de NN Kids Run hopen we veel geld in te zamelen voor het onderzoek. Wie rent er mee?

Oh ja, als je niet mee kan rennen.. kan je misschien wel Annelien sponsoren 🙂

https://radboudumc.voorradboudfonds.nl/teams/victoria

Geluksgevoel aanjagen met boksen en muziek.

Dopamine is een boodschapper in de hersenen: het zorgt ervoor dat zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Het stofje speelt een belangrijke rol voor het gevoel van geluk én ook bij de ziekte van Parkinson. Hoe zit dat?

Het stofje dopamine wordt ook wel het ‘geluk hormoon’ genoemd. Het komt vrij bij bepaalde handelingen, zoals eten, sporten en seks. Dopamine wordt aangemaakt als je dingen doet die volgens je hersenen een beloning verdienen. Voor mensen met de ziekte van Parkinson speelt het stofje (of eigenlijk het tekort hieraan) nog een rol. Als iemand namelijk Parkinson heeft, dan sterven zijn of haar hersencellen in de zwarte kern (substantia nigra in de hersenstam) langzaam af. Een lichaam maakt hierdoor te weinig dopamine aan. Het stofje is een zogenoemde neurotransmitter en zorgt ervoor dat verschillende zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Als dit proces verstoord raakt, geeft dit verschillende klachten zoals somberheid, lastig evenwicht houden en bevende of trillende ledematen. Die kunnen een enorme invloed hebben op het dagelijks leven.

Te kort aan dopamine afremmen? Beweeg!

Parkinson is een ingewikkelde hersenziekte waarbij dus een tekort aan de stof dopamine een belangrijke rol speelt. Neuroloog Bas Bloem legt in een artikel over boksen uit waarom sporten een medicijn is bij de ziekte van Parkinson. Regelmatig sporten zou volgens hem het verlies aan dopamine waarschijnlijk kunnen afremmen. Ook helpt sporten om nieuwe dopamine aan te maken, aldus de neuroloog.

Gebruik de kracht van muziek

Ook kan bij het luisteren naar je favoriete muziek dopamine vrijkomen en zo voor een geluksgevoel zorgen. Er zijn verschillende onderzoeken die uitwijzen dat muziek een positieve invloed heeft op ons brein. Voor mensen met de ziekte van Parkinson kan muziek een krachtig hulpmiddel zijn, bijvoorbeeld om beter te bewegen of bij het praten. Zo zet een sterk ritme aan tot beter lopen. Maar kan het ook helpen bij het stimuleren van je mentale gezondheid. 

Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben baat bij muziek als therapie of hulpmiddel. Volgens Neuroloog Bas Bloem werkt muziek op twee manieren als therapie. ‘Aan de ene kant is het een ritme. Het tekort aan dopamine maakt dat je geen ritmes meer kan maken. En lopen is iets ritmisch. Door een extern ritme te gebruiken, kun je weer beter lopen. De andere component is emotie. Muziek brengt positieve emoties met zich mee. Dat knijpt weer extra dopamine uit je hersenen waardoor mensen ook beter kunnen bewegen.’ 

Wist je trouwens dat zingen ook voor een geluksgevoel kan zorgen? Zingen is goed voor je gemoed! Helemaal als je dit in een koor doet. Zo zou volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, het stofje oxytocine vrijkomen, waardoor je meer rust ervaart. En dat is niet het enige positieve aan samen zingen. 

Muziektip: Dopamine

Tot slot mag een fijne (en toepasselijke) muziektip niet ontbreken. Dennis Kramer en Isabelle Beukert kwamen in actie voor Parkinson NL en deden mee aan een roadtrip naar de Noordkaap. Zij tipten ons het nummer Dopamine, van Purple Disco Machine feat. Eyelar. ‘Waarom is dit onze muziektip? Het is zo’n lekker nummer, met een goeie beat, dat je goed hard uit je speaker moet laten knallen. Tijdens de voorbereidingen van de Noordkaap Challenge hebben we deze geregeld opgezet. Het gaf ons een enorme dosis energie! Maar het bijzondere is dat dit nummer over dopamine gaat. De stof die natuurlijk ook een hoofdrol speelt bij de ziekte van Parkinson. Of beter gezegd steeds minder een hoofdrol speelt, omdat er bij mensen met Parkinson juist steeds minder dopamine in de hersenen aanwezig is.

Bij Parkinson NL behandelen ze in hun rubrieken ook misverstanden, feiten en wist-je-datjes over de ziekte van Parkinson. Deze keer nemen we onder de loep of zingen in een groep spraakklachten vermindert. En ik leg dit graag aan jou voor…!

Mensen met de ziekte van Parkinson ervaren soms hinder bij het spreken en hebben meer moeite met verbale communicatie. Hoe dit komt, weet men niet, en er bestaan weinig behandelingen voor. Maar recentelijk is ontdekt dat wekelijks zingen in een groep de klachten vermindert.

Onderzoekers aan de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore (VS) lieten 26 mensen met Parkinson in twee groepen gedurende 12 weken, wekelijks deelnemen aan groepszang of aan een begeleid groepsgesprek. Na 12 weken werden de groepen omgewisseld. De effecten werden vanaf het begin iedere zes weken gemeten tot aan de 30e week. Daarbij keek men naar meetbare stemcriteria, zoals volume (in decibels), het aanhouden van medeklinkers en stemtrillingen. Tegelijk werd ook de patiëntbeleving van de kwaliteit van leven gemeten, voor zowel stemgebruik als voor zelfeffectiviteit en algemeen welbevinden.

In beide groepen stelden de onderzoekers na 24 en 30 weken een significante verbetering vast in het gemiddelde stemvolume. Tegelijkertijd verbeterden ook de scores op emotioneel welbevinden en lichamelijke ongemakken. Door verschillen in leeftijd, geslacht en stem tussen de twee groepen konden de onderzoekers niet aangeven of de waargenomen verbeteringen meer aan het groepsverband zingen toe te schrijven waren of aan het groepsgesprek.

Maar de conclusie luidt dat wekelijks zingen in een groep bij mensen met Parkinson het stemvolume bij een gesprek verbetert, evenals de kwaliteit van leven. Mooi nieuws vinden wij. Want wij schreven al eens eerder over de kracht van muziek.