NIEUWS…!

Bokstrainer zoekt dringend woning’

In 2017 ben ik begonnen met Bokstrainingen en opleidingen bij de Nederlandse Boksbond (NBB). In januari 2022 startte ik met de non-contact Bokstrainingen voor mensen met de aandoening Parkinson in Rotterdam. In juni begon ik in Ridderkerk, waar nu twee groepen actief zijn. Inmiddels staan we ook voor de uitdaging van twee nieuwe groepen erbij en een reguliere Boksgroep. Het lijkt tegenstrijdig, maar boksen is een uitstekende manier om jezelf lichamelijk en cognitief uit te dagen. Bij boksen spelen dubbeltaken een grote
rol in combinatie met balans, coördinatie, mobiliteit, flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen. Alles op basis van non-contact, dus veilig op de Bokszakken met de bokshandschoenen. Kortom: boksen verbetert de plasticiteit van het brein, vermindert neurologische symptomen en kan de fysieke achteruitgang
vertragen.

Steeds meer patiënten (sporters) melden zich aan, ziekenhuizen en fysiotherapeuten verwijzen door. Maar er is ook media-aandacht. Onlangs waren wij zelfs nog op TV bij RTL Nieuws te zien, met onze jongste sporter Monique Boom.

Monique…

Ook kwam onze ambassadeur Dr. Annelien Oosterbaan voorbij in het TV programma van Humberto. Alles voor de aandacht van de hersenaandoening Parkinson. Inmiddels komen er ook aanmeldingen van buiten onze regio. Een mooie groei dus.

RTL Nieuws op bezoek bij Boksacademie Ridderkerk

NABIJE TOEKOMST
Wij staan hierdoor voor een nieuwe uitdaging. De groei van mensen met de
aandoening Parkinson, maar ook met dementie en MS, is namelijk enorm. In onze
regio zijn er al ruim 6.000 personen met een aandoening. Ook steeds meer jongere
mensen komen voorbij. Daarom ben ik als pionier druk met de ontwikkeling van een
eigen sportcentrum, waar Sport & Zorg samenkomen. Samen met mijn team
(Dr. Annelien Oosterbaan, Rene Braad/ NBB) werken we naar de uiteindelijke realisatie toe, met hoogleraar Bas Bloem en Erik Scherder op de achtergrond als ondersteuners. De focus hiervoor ligt op een geschikte plek binnen de BAR-gemeenten of Rotterdam Zuid. Het businessplan is al af en een Sponsorplaan ook. De groei en sfeer van mijn Boksacademie
Ridderkerk staat helaas haaks op mijn ‘basis’. Een basis, van waaruit ik verder
kan ontwikkelen. Door onverwachte omstandigheden zoek ik met grote spoed
een eigen plek, waar ik ook mijn kantoor kan vestigen. De woningmarkt (huur) is
overvol en zit volledig op slot. Wachttijden zijn minimaal 7 jaar tot zelfs 14 jaar
landelijk. De enige optie is een koopwoning. Ik heb een woning op het oog waar
ik kan doorgroeien met mijn Boksacademie. Alleen beschik ik niet over voldoende middelen. Daarom schakel ik mijn omgeving en netwerk in. Van familie tot
vrienden, van buren en kennissen tot (on) bekenden. Mocht je de mogelijkheid hebben mij te willen ondersteunen, iedere schenking of gift is welkom. Een lening of sponsoring
(bedrijfsmatig) is bespreekbaar. Mijn dank is uiteraard zeer groot en je bent altijd welkom!

Veertig procent vrouwen met Parkinson niet gezien | RTL.nl
Dr. Annelien Oosterbaan, Ambassadeur Boksacademie Ridderkerk


Ron Andriessen, sporttrainer voor Parkinson, Boksinstructeur
Neem contact met mij op: ron@boksacademieridderkerk.nl of 06-41731884.

Victoria rent voor Pien, tegen Parkinson!

Onze ambassadeur Annelien Oosterbaan (senior onderzoeker Parkinson/Radboud UMC) rent niet alleen op de zondag 16 april voor haar eigen onderzoek ‘Vrouw en Parkinson’, maar ook nog even op de zaterdag ervoor met haar kinderen en kinderen van Victoria.

Als Pien (Annelien Oosterbaan) de marathon van Rotterdam gaat lopen, doen wij dat ook!” Kids van hockeyclub Victoria vinden het niet alleen leuk om te sporten, maar ook belangrijk. “Zo blijven we fit en gezond!” En dat willen we ook voor Pien, en andere jonge vrouwen met Parkinson. Door mee te rennen met de NN Kids Run hopen we veel geld in te zamelen voor het onderzoek. Wie rent er mee?

Oh ja, als je niet mee kan rennen.. kan je misschien wel Annelien sponsoren 🙂

https://radboudumc.voorradboudfonds.nl/teams/victoria

Geluksgevoel aanjagen met boksen en muziek.

Dopamine is een boodschapper in de hersenen: het zorgt ervoor dat zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Het stofje speelt een belangrijke rol voor het gevoel van geluk én ook bij de ziekte van Parkinson. Hoe zit dat?

Het stofje dopamine wordt ook wel het ‘geluk hormoon’ genoemd. Het komt vrij bij bepaalde handelingen, zoals eten, sporten en seks. Dopamine wordt aangemaakt als je dingen doet die volgens je hersenen een beloning verdienen. Voor mensen met de ziekte van Parkinson speelt het stofje (of eigenlijk het tekort hieraan) nog een rol. Als iemand namelijk Parkinson heeft, dan sterven zijn of haar hersencellen in de zwarte kern (substantia nigra in de hersenstam) langzaam af. Een lichaam maakt hierdoor te weinig dopamine aan. Het stofje is een zogenoemde neurotransmitter en zorgt ervoor dat verschillende zenuwcellen met elkaar kunnen communiceren. Als dit proces verstoord raakt, geeft dit verschillende klachten zoals somberheid, lastig evenwicht houden en bevende of trillende ledematen. Die kunnen een enorme invloed hebben op het dagelijks leven.

Te kort aan dopamine afremmen? Beweeg!

Parkinson is een ingewikkelde hersenziekte waarbij dus een tekort aan de stof dopamine een belangrijke rol speelt. Neuroloog Bas Bloem legt in een artikel over boksen uit waarom sporten een medicijn is bij de ziekte van Parkinson. Regelmatig sporten zou volgens hem het verlies aan dopamine waarschijnlijk kunnen afremmen. Ook helpt sporten om nieuwe dopamine aan te maken, aldus de neuroloog.

Gebruik de kracht van muziek

Ook kan bij het luisteren naar je favoriete muziek dopamine vrijkomen en zo voor een geluksgevoel zorgen. Er zijn verschillende onderzoeken die uitwijzen dat muziek een positieve invloed heeft op ons brein. Voor mensen met de ziekte van Parkinson kan muziek een krachtig hulpmiddel zijn, bijvoorbeeld om beter te bewegen of bij het praten. Zo zet een sterk ritme aan tot beter lopen. Maar kan het ook helpen bij het stimuleren van je mentale gezondheid. 

Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben baat bij muziek als therapie of hulpmiddel. Volgens Neuroloog Bas Bloem werkt muziek op twee manieren als therapie. ‘Aan de ene kant is het een ritme. Het tekort aan dopamine maakt dat je geen ritmes meer kan maken. En lopen is iets ritmisch. Door een extern ritme te gebruiken, kun je weer beter lopen. De andere component is emotie. Muziek brengt positieve emoties met zich mee. Dat knijpt weer extra dopamine uit je hersenen waardoor mensen ook beter kunnen bewegen.’ 

Wist je trouwens dat zingen ook voor een geluksgevoel kan zorgen? Zingen is goed voor je gemoed! Helemaal als je dit in een koor doet. Zo zou volgens hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, het stofje oxytocine vrijkomen, waardoor je meer rust ervaart. En dat is niet het enige positieve aan samen zingen. 

Muziektip: Dopamine

Tot slot mag een fijne (en toepasselijke) muziektip niet ontbreken. Dennis Kramer en Isabelle Beukert kwamen in actie voor Parkinson NL en deden mee aan een roadtrip naar de Noordkaap. Zij tipten ons het nummer Dopamine, van Purple Disco Machine feat. Eyelar. ‘Waarom is dit onze muziektip? Het is zo’n lekker nummer, met een goeie beat, dat je goed hard uit je speaker moet laten knallen. Tijdens de voorbereidingen van de Noordkaap Challenge hebben we deze geregeld opgezet. Het gaf ons een enorme dosis energie! Maar het bijzondere is dat dit nummer over dopamine gaat. De stof die natuurlijk ook een hoofdrol speelt bij de ziekte van Parkinson. Of beter gezegd steeds minder een hoofdrol speelt, omdat er bij mensen met Parkinson juist steeds minder dopamine in de hersenen aanwezig is.

Bij Parkinson NL behandelen ze in hun rubrieken ook misverstanden, feiten en wist-je-datjes over de ziekte van Parkinson. Deze keer nemen we onder de loep of zingen in een groep spraakklachten vermindert. En ik leg dit graag aan jou voor…!

Mensen met de ziekte van Parkinson ervaren soms hinder bij het spreken en hebben meer moeite met verbale communicatie. Hoe dit komt, weet men niet, en er bestaan weinig behandelingen voor. Maar recentelijk is ontdekt dat wekelijks zingen in een groep de klachten vermindert.

Onderzoekers aan de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore (VS) lieten 26 mensen met Parkinson in twee groepen gedurende 12 weken, wekelijks deelnemen aan groepszang of aan een begeleid groepsgesprek. Na 12 weken werden de groepen omgewisseld. De effecten werden vanaf het begin iedere zes weken gemeten tot aan de 30e week. Daarbij keek men naar meetbare stemcriteria, zoals volume (in decibels), het aanhouden van medeklinkers en stemtrillingen. Tegelijk werd ook de patiëntbeleving van de kwaliteit van leven gemeten, voor zowel stemgebruik als voor zelfeffectiviteit en algemeen welbevinden.

In beide groepen stelden de onderzoekers na 24 en 30 weken een significante verbetering vast in het gemiddelde stemvolume. Tegelijkertijd verbeterden ook de scores op emotioneel welbevinden en lichamelijke ongemakken. Door verschillen in leeftijd, geslacht en stem tussen de twee groepen konden de onderzoekers niet aangeven of de waargenomen verbeteringen meer aan het groepsverband zingen toe te schrijven waren of aan het groepsgesprek.

Maar de conclusie luidt dat wekelijks zingen in een groep bij mensen met Parkinson het stemvolume bij een gesprek verbetert, evenals de kwaliteit van leven. Mooi nieuws vinden wij. Want wij schreven al eens eerder over de kracht van muziek.