Boksen en waar het begon.

Een panel van sportwetenschappers van het Olympisch Comité van de Verenigde Staten, heeft zestig (60) sporten getest op moeilijkheidsgraad in – behendigheid, zenuw, duurzaamheid, hand-oog coördinatie, uithoudingsvermogen, kracht, flexibiliteit en snelheid -. Deze ESPN-studie heeft aangetoond dat Boksen op nummer 1 staat als de meest veeleisende sport voor lichaam en geest. Niet vreemd dat Boksen nu steeds vaker wordt toegepast als sport voor alle leeftijdsgroepen, dus van jong tot senior.

Maar Boksen is ook een inclusieve sport, zoals voor mensen met beperkingen. Denk aan doofheid of mensen in een rolstoel, maar ook mensen met de ziekte van Parkinson of kinderen met een stoornis als Autisme, ADHD of aandoening als angststoornissen of stijfheid. Voor al deze groepen zijn er mogelijkheden om te gaan sporten, dus ook straks bij onze Boksacademie Ridderkerk.

Roots in de Bokssport.

Het sporten en boksen zijn mij niet vreemd. Met een voetballende achtergrond bij Excelsior, van zowel mijn vaders en moeders kant neven bij Sparta (prof Tholedo) en van mijn moeders kant ook een neef in karate (meervoudig NL-kampioen). Bij het boksen stuiten we op oud-boksers en Hollandse kampioenen als Luc van Dam, zijn halfbroers Pieter Jacobus en Johannes de Vries (welter- en middengewicht) en neef Theun Brommer (prof). Jan de Bruin (oud bokser) was weer getrouwd met een zus van Luc van Dam. Kortom, veel familie, neven van mijn opa uit Kralingen en Crooswijk. Maar ik was ook omringd met boksers waarvan ik later pas wist wie ze waren.

Bep van Klaveren, die ik als kleine jongen kende van zijn ‘sigarenzaak’ aan de Vlietlaan, waar ik ook woonde, bokste in 1947 tegen Luc van Dam. Ik kom dus uit Kralingen en Crooswijk waar mijn gehele familie toen ook woonde. Maar ook Piet Griekspoor en Frist van Kempen, die geregeld op de Straatweg trainden, waar ik ook actief was. En niet te vergeten Aad Veerman, de latere ‘rechterhand’ van Bep. Aad was een relatie van mij waarvoor ik jaren de reclame verzorgde voor zijn horecabedrijven. Kortom, een mooie tijd met een sportieve familie.